Acte necesare pentru construcția unei case 

03.11.2022

      De la dorința de a avea o casă până la materializarea acesteia este un drum lung și uneori anevoios. Venim în ajutorul dumneavoastră cu câteva informații utile pentru a vă ușura munca și pentru a vă scuti de nervii făcuți pe drumuri și la cozile de la ghișee. Primul pas pe care trebuie să îl faceți pentru a ajunge mai aproape de îndeplinirea visului de a avea o casa este să obțineți actele necesare pentru demararea lucrărilor de execuție.


Actele necesare sunt:

➡️ Certificatul de Urbanism;

➡️ Studiul Geotehnic;

➡️ Proiectul Tehnic de execuție (PTh);

➡️ Avizele și Acordurile de Amplasament;

➡️ Autorizația de Construcție.

📃 Certificatul de urbanism conține informații privind caracteristicile construcțiilor ce pot fi executate pe un anume teren și actele necesare pentru construire. În general, informațiile specificate în certificatul de urbanism țin de: regimul de înălțime al construcției, cota de înălțime la cornișă, poziția viitoarei construcții, valoarea maximă pentru Procentul de Ocupare al Terenului (POT) și valoarea maximă pentru Coeficientul de Utilizare al Terenului - cele din urmă calculate ca raport între aria construită și aria lotului de teren.

      Certificatul de Urbanism este emis de către primăria/sectorul sau mai exact, de către biroul de Urbanism al localității în aria căreia se află terenul pe care va fi amplasată construcția.

Actele necesare în vederea obținerii certificatului sunt următoarele:

➡️ Cerere tip;

➡️ Actul de proprietate;

➡️ Planuri topografice;

➡️ Cadastrale vizate în prealabil la Oficiul de Cadastru (planurile trebuie să fie la una din scalele 1:10000, 1:5000, 1:2000, 1:1000, 1:500);

➡️ Chitanța care face dovada plații taxei de eliberare a Certificatului de Urbanism.

Cât costă un Certificat de Urbanism?

      Taxa pentru eliberarea Certificatului de Urbanism este diferită pentru mediul urban și cel rural. Astfel, taxa pentru eliberarea Certificatului de Urbanism într-o zonă urbană se stabilește în funcție de suprafața de construire. Spre exemplu, pentru o suprafață de până la 150 mp inclusiv, taxa este de 4-5 lei și poate ajunge până la 10-12 lei pentru o suprafață cuprinsă între 751 și 1000 mp. În ceea ce privește suprafețele care depășesc 1000 mp, se vă achita o taxă în valoare de 12+0,01 lei/mp pentru fiecare mp peste cei 1000. În zona rurală, taxa de eliberare a Certificatului de Urbanism va fi de 50% din taxa stabilită pentru mediul urban.

Studiul Geotehnic

      În cazul construcțiilor de importanță redusă din zona rurală (cel mult P+1), nu este obligatorie realizarea unui astfel de studiu, însă este indicată pentru siguranța dumneavoastră. Construirea pe terenuri neavizate din punct de vedere geotehnic poate duce la pagube umane și materiale.

     Studiul Geotehnic reprezintă o analiză complexă a condițiilor de teren și a capacității portante ale acestuia. Astfel, luându-se în considerare anumiți factori, se face o analiză cât mai precisă a fiecărui strat ce alcătuiește terenul de fundare, cu ajutorul unor relații matematice, iar în final se alege tipul de fundație cel mai potrivit.

Proiectul Tehnic de execuție 

     Proiect Tehnic si reprezintă totalitatea documentelor și planurilor furnizate de către arhitecți, ingineri de rezistență, ingineri de instalații, care cuprind soluțiile tehnice și economice de realizare a obiectivului de investiții, pe baza căruia se execută lucrările de construcții autorizate.

       Proiectul tehnic de execuție conține următoarele părți:

1. Părți scrise pentru proiectul PTh:

  • Memoriu tehnic general;
  • Memorii tehnice pe specialități;
  • Breviare de calcul.

2. Părți desenate pentru proiectul PTh:

  • Planuri generale;
  • Planșe pe specialități.

3. Detalii de execuție

Avizele și Acordurile de Amplasament

     Avizul de amplasament este răspunsul scris al operatorului de rețea (de apă, de gaz, de canalizare etc.) la cererea unui solicitant, în care se precizează punctul de vedere față de propunerea de amplasament al obiectivului.

     Avizele și acordurile pentru obținerea autorizației de construcție se eliberează de către instituții specializate. Avizele și acordurile sunt menționate în certificatul de urbanism.

Autorizația de construcție

      Autorizația de construcție este un act care îți oferă în principiu dreptul de a modifica un imobil existent sau de a construi unul nou. Se obține de la Primăria localității unde urmează să se ridice construcția.
     Toate construcțiile au nevoie de autorizația de construcție, după cum este reglementat în Legea nr. 50/1991. Potrivit acestei legi, în urma unei solicitări a proprietarului terenului unde urmează să se ridice construcția sau a imobilului care urmează a fi modificat, și a depunerii unei serii de documente, se va obține autorizația de construcție.