Ce trebuie sa stii despre sapa: rolul ei, preparare si turnare pas cu pas

30.05.2023

​​​​​​​Ce trebuie sa stii inainte de prepararea sapei?

  • Sapa trebuie aplicata, in general, in cel mult 90 de minute de la momentul prepararii. Tine cont cest timp poate fi diferit in functie de produs.
    ● Este recomandata turnarea sapei doar in incaperile in care au fost montate deja usi si ferestre, pentru a nu supune materialul la curenti de aer, temperaturi prea mici sau prea mari si raze UV.
    ● Stratul suport mineral trebuie sa fie complet uscat si sa aiba o vechime de cel putin 28 de zile. Daca betonul este turnat in strat de peste 20 de centimetri, timpul optim este de cel putin 3 luni.
    ● Suprafata pe care se toarna sapa trebuie sa fie curata, fara urme de praf, ulei, fisuri sau alte reziduuri. Aplica grunduri, amorsa sau primer pentru sporirea aderentei.
    ​​​​​

6. Turnarea sapei autonivelante, pas cu pas

Sapa autonivelanta este printre tipurile de sapa cele mai usor de aplicat, in primul rand pentru ca vine gata amestecata. Un alt avantaj este timpul redus de uscare, asa ca este recomandata in lucrarile de mica anvergura. Iata, mai jos, care sunt principalii pasi pentru turnarea sapei autonivelante.

Pregatirea lucrarilor

Inainte de a incepe prepararea sapei, este recomandat sa verifici daca stratul de suport, placa de beton sau radierul, este uscat si stabil. Acesta nu trebuie sa aiba crapaturi sau fisuri. De asemenea, nu trebuie sa fie inghetat sau patat de substante cum ar fi uleiul sau vopseaua. Toti acesti factori ar putea crea conditiile propice pentru o sapa prost turnata.

Pasul 1. Curatarea suprafetei de suport

Placa de beton sau radierul pe care va fi aplicata sapa trebuie curatata extrem de bine inainte ca aceasta sa fie turnata, pentru a elimina eventualele impuritati. Curatarea se poate face prin maturare, aspirare sau suflare cu aer sub presiune, daca detii un compresor de aer.

Pasul 2: Aplicarea amorsei

Amorsa se alege intotdeauna in functie de materialul stratului suport. Poate fi aplicata cu ajutorul unui trafalet sau cu bidineaua. Amorsa are rolul de a spori aderenta sapei la structura. Urmati intotdeauna indicatiile de pe ambalaj.

Pasul 3: Prepararea sapei

  • Umple o galeata de 25 de litri cu apa curata.
  • Toarna praful din sac in galeata.
  • Cu ajutorul unui mixer electric setat la viteza redusa, amesteca aceasta compozitie constant, pana cand se obtine o pasta uniforma, fara cocoloase.
  • Lasa compozitia de sapa in galeata pentru aproximativ 10 minute, apoi continua sa amesteci pentru alte cateva minute.

IMPORTANT: Nu folosi o cantitate mai mare de apa decat este inscris in reteta sau pe ambalaj, chiar daca turnarea sapei se face pe vreme calduroasa.

In caz contrar, sapa ar putea prezenta la uscare fisuri sau denivelari.

Pasul 4: Turnarea sapei

  • Incepe din cel mai inalt colt al incaperii si toarna compozitia de sapa, urmand un model serpuit.
  • Niveleaza sapa folosind o gletiera cu dinti si utilizeaza o rola cu tepi pentru a elimina eventualele bule de aer ramase in compozitie dupa mixare. ​​​​​​​

Pasul 5: Alte lucrari

  • Creeaza rosturi de izolare in zonele de contact cu peretii sau cu stalpii, cu ajutorul polietilenei expandate sau al benzii de burete
  • Rosturile de dilatatie din sapa trebuie sa se suprapuna perfect cu rosturile similare existente in stratul suport. Aceste rosturi se realizeaza utilizand profile de rost corespunzatoare, inainte de turnarea sapei, sau prin taiere, dupa turnarea acesteia.​​​​​​​

7. Operatiuni ulterioare turnarii sapei

In mod normal, o sapa autonivelanta se poate usca in cateva zile, in functie de grosimea stratului. De exemplu, una de 2-3 milimetri se usuca in 24 de ore, in timp ce una de un centimetru grosime are nevoie de 7 zile pentru a se usca.

Perioada nu este valabila si pentru alte tipuri de sape, cum ar fi de exemplu sapa semiumeda, a carei perioada de uscare este de pana la 30 de zile.

Pentru a impiedica aparitia unor defecte grave la sapa, este necesar sa se astepte perioada stabilita de producatorul amestecului.

IMPORTANT: In niciun caz nu incerca sa fortezi uscarea sapei. Asta inseamna sa nu lasi usile deschise si nici sa nu intervii cu o sursa de caldura in incaperile in care a fost turnata sapa.

Ce defecte pot sa apara in cazul sapei turnate gresit:

  • crapaturi si fisuri
  • ruperea sau ridicarea sapei odata ce s-a uscat
  • diferente de consistenta in unele zone
  • uscare mai lenta
  • diferente de nivel in unele zone

Abia dupa ce sapa s-a uscat se poate interveni pentru formarea rosturilor de dilatatie. Odata ce lucrarile s-au incheiat, se poate trece la montarea pardoselii.

8. Cum alegi sapa potrivita in functie de tipul lucrarii?

​​​​​​​

​​​​​​​Iata cateva dintre cele mai comune tipuri de lucrari si particularitatile acestora:
● finisaje dificile - daca vrei sa montezi linoleum sau pardoseala LVT, se va observa fiecare denivelare a stratului suport; in acest caz, poti alege o sapa autonivelanta;
● incalzire in pardoseala - ai nevoie de o sapa flotanta, cu un transfer optim al caldurii;
● spatii industriale sau comerciale - pentru hale, zone de incarcare marfa sau alte zone cu trafic intens, alege sapa elicopterizata;
● repunerea in functiune a spatiului intr-un timp cat mai scurt - in acest caz, opteaza pentru o sapa cu uscare rapida.

Intrebari frecvente

Vrei sa afli mai multe? In continuare, raspundem la o serie de intrebari frecvente despre sape.

In cat timp se usuca sapa autonivelanta?

In cazul unei sape autonivelante, se poate circula pe suprafata acesteia dupa cel putin 12 ore. Tine cont ca timpul de uscare difera in functie de grosimea stratului turnat, de materialele alese de tine si de alti factori. Vezi specificatiile producatorului!

De ce se umfla sapa autonivelanta?

Betonul are un timp de intarire mai lung si se poate umfla sub stratul de finisaj. Din acest motiv, este recomandata turnarea unei sape autonivelante, pentru a impiedica denivelarile si deteriorarea placilor de gresie sau parchetului.

Cat acopera un sac de sapa de egalizare?

Consumul de material este specificat de producator pentru fiecare produs in parte si in functie de grosimea stratului. Spre exemplu, o sapa de egalizare ambalata la sac de 30 de kg poate acoperi 1,57 mp/1cm.

Cat ciment intra la un metru patrat de sapa?

Vrei sa afli care este necesarul de saci de ciment pentru prepararea sapei? Trebuie sa tii cont de reteta potrivita aplicatiei tale (compozitie, rezistenta la compresiune, interior/exterior).

De ce crapa sapa?

Pot aparea fisuri in sapa daca aceasta nu a fost preparata corect, ai folosit o cantitate mai mare de apa decat era trecut in reteta, ai fortat uscarea etc.

Cat costa un sac de sapa autonivelanta?

Gasesti saci de 23/25/30/40 de kilograme de sapa autonivelanta cu un pret avantajos, cuprins intre 54-55 de lei si 137-138 de lei.

In cat timp se usuca sapa si dupa cat timp se pune gresia / parchetul peste sapa?

Timpul de uscare difera in functie de tipul sapei si de grosimea stratului. De cele mai multe ori, perioada de asteptare poate fi cuprinsa intre 12 ore (uscare super rapida, strat subtire) si 2 saptamani (sapa clasica, strat gros).

Tine cont ca timpul de asteptare necesar pentru montarea pardoselii este mai mare decat cel pentru trafic. In plus, acesta difera in functie de tipul de finisaj: spre exemplu, gresia poate fi aplicata chiar si dupa 24 de ore, insa parchetul din lemn are nevoie poate fi instalat abia dupa o saptamana.

Ce grosime trebuie sa aiba sapa la incalzirea in pardoseala?

Pentru incalzirea in pardoseala se toarna o sapa subtire, de aproximativ 2-5 centimetri.

Tine cont de fiecare detaliu in procesele de alegere, preparare si turnare a sapei, astfel incat sa obtii rezultatele dorite!