Renovarea unei case vechi: etape si materiale necesare

11.09.2023

Majoritatea proiectelor pentru renovarea unei case vechi necesita o atentie sporita la micile detalii, nu doar la peretii ce trebuie tencuiti, la instalatia electrica precara sau la schimbarea usilor si ferestrelor trecute de vreme, stricate sau sparte. Consolidarea locuintei este o activitate care implica multa munca si timp, insa cu ajutorul materialelor potrivite si a etapelor de lucru necesare, vei putea duce modernizarea casei vechi la aspectul, integritatea si functionalitatea dorita.

Materiale necesare pentru renovarea unei case vechi

Pentru renovarea unei case vechi, fie aceasta mostenita sau cumparata, la oras sau la in spatiul rural, vei avea nevoie de un arsenal de materiale de constructie, scule si diferite accesorii pentru fiecare zona de consolidat a locuintei.

In functie de structura, zidaria, anul in care a fost ridicata cladirea, modul de amenajare, perspectiva ta asupra proiectului de restructurare si alte specificatii particulare casei, iata care sunt materialele de care vei avea cu siguranta nevoie.

Materiale de zidarie

​​​​​​​Inainte de a incepe lucrarea propriu-zisa de renovare, este important sa verifici structura casei de rezistenta, starea peretilor si a instalatiilor.

In cazul proprietatilor vechi se pot face lucrari de reconsolidare din caramizi, blocuri de BCA, beton sau alte materiale de zidarie. In cazul in care peretii au nevoie de reparatii sau de adaugari, asigura-te ca o faci din acelasi tip de material din care a fost construit intial.

Materiale prafoase

Materialele prafoase (glet, sapa, liant, ciment etc) sunt nelipsite indiferent daca renovezi o locuinta veche sau una noua. Cu ajutorul acestora vei putea acoperi gaurile din pereti, nivelarea lor, reparatiile necesare pentru pardoseli, pivnita, pod sau mansarda etc.

Printre materialele intalnite la orice santier se afla cimentul, mortarul, sapele, gletul, ipsosul si diferitii adezivi pentru gresie, faianta, piatra, polistiren, lemn, vata etc.

Materiale pentru termoizolare

Casele vechi dispun adesea de o termoizolare slaba, asa ca pentru a economisi energie si pentru a te bucura de un camin primitor in orice moment din an, este indicat sa investesti si in sistemul de termoizolare. Alege dintre: polistiren expandat sau extrudat, vata minerala de sticla sau bazaltica, folii termoizolante, pluta, spuma sau alte materiale potrivite bugetului si tipului de zidarie.

Materiale pentru finisaje

​​​​​​​Dupa ce ai reusit sa consolidezi peretii si tavanul casei vechi, alege materialele necesare pentru finisarea si amenajarea interioara a locuintei. Fie ca vrei sa acoperi zidul cu gips carton sau lavabila, asigura-te ca investesti in materialele potrivite proiectului. Totodata, nu uita de pardoseala din camerele de locuit. O varianta estetica, rapida de montat si rezistenta in timp este parchetul.

Elemente de fixare

In proiectul pentru renovarea locuintei vechi vei folosi numeroase suruburi, dibluri si alte elemente de fixare, mai ales atunci cand vrei sa modifici structura interioara a casei, sa construiesti pereti din lemn, gips carton sau alte materiale, dar si pentru reparatia structurii anterioare, a pieselor de mobilier si chiar a accesoriilor.

Alege-le intotdeauna pe cele potrivite planului tau de lucru, de la suruburi si conectori pentru lemn si PAL si pana la suruburi de metal, tabla, pentru acoperis, de gips carton, piulite, dibluri, agatatori, cuie sau tije.

Echipament de protectie

​​​​​Chiar daca esti la primul proiect de renovare sau ai deja experienta in domeniu, echipamentul de protectie nu ar trebui sa lipseasca! Pentru punerea termoizolatiei pe baza de vata minerala, fie ea de sticla sau bazaltica, este necesar sa-ti protejezi atat mainile, dar si ochii, nasul si gura, de exemplu. Asigura-te ca alaturi de sculele necesare proiectului ai la indemana o varietate de articole: manusi, ochelari, masti, imbracaminte, casti etc.

Materialele mentionate anterior fac parte din produsele de baza ce vor fi folosite in renovarea unei case vechi. Totusi, in functie de proiectul propus si de modul in care doresti sa utilizezi proprietatea: pentru locuit, birouri etc, vei avea nevoie si de alte scule si articole, iar daca lucrezi la inaltime, atunci nu uita de o scara sau o schela in dimensiunile necesare.

Renovarea unei case vechi: etape de urmat

​​​​​​

Evaluarea starii actuale a casei vechi

Pentru inceput, este necesar sa faci o evaluare amanuntita a casei pentru a determina corect toate renovarile ce trebuie planificate. Aceasta estimare ar trebui sa includa reparatiile pentru terenul propriu-zis, structura de rezistenta a casei, izolatia, sistemul sanitar, sistemul electric, pivina, acoperisul etc. Apeleaza la un profesionist in domeniu care sa te indrume catre cele mai bune rezultate si etape de lucru.

Consolidarea locuintei

Odata ce ai aflat care sunt problemele cu care se confrunta casa veche si ce materiale si scule ai nevoie pentru renovarea acesteia, atunci poti incepe etapa de consolidare. Peretii, planseele, fundatia si acoperisul ar trebui sa fie primele locuri in care investesti. In functie de bugetul alocat, poti alege sa lucrezi cu doua echipe de experti pentru ca renovarea sa fie realizata mai usor si mai rapid.

Imbunatatirea izolatiilor

Izolarea locuintei nu doar ca-ti ofera confort termic pe toata perioada din an, ci vei dispune si de costuri reduse din perspectiva energetica. In functie de materialul utilizat, poti hidroizola si izola acustic si calitativ intreaga casa. Alaturi de peretii proprietatii, ferestrele si usile trebuie etansate perfect.

Schimbarea conductelor si a retelei electrice

Inainte de a schimba conductele sau cablurile, nodurile, prizele, intrerupatoarele etc ale retelei electrice, afla daca acestea functioneaza corespunzator. Pe parcursul anilor, fostii proprietari ar fi putut investi in modernizarea lor. Daca pentru gletuirea si vopsirea peretilor ai putut chema un prieten in ajutor, pentru reparatiile sanitare si electrice vei avea nevoie de profesionisti.

Renovarea fatadei si interiorului locuintei

Dupa ce ai consolidat structura casei, ai imbunatatit termoizolatia si schimbat toate conductele si retelele de cabluri din locuinta, este timpul sa-i oferi acesteia finisajul dorit.

Renovarea fatadei si a interiorului locuintei nu este doar un proiect de estetica, ci ajuta la o rezistenta crescuta la intemperii, lovituri si la trecerea timpului.