Termosistem cu vata bazaltica: etape de aplicare

10.07.2023

Aplicarea corecta a termosistemului cu vata bazaltica este importanta pentru obtinerea unui grad optim de confort termic atat pe durata sezoanelor friguroase, cat si a lunilor caniculare. De asemenea, izolatia termica montata corespunzator ofera protectie impotriva zgomotului si siguranta la foc. In acest ghid iti prezentam pasii de aplicare a termosistemului cu vata bazaltica. Inainte de toate, asigura-te ca ai la indemana echipamentul de protectie necesar pentru aceasta lucrare: ochelari de protectie, casca de protectie, manusi de protectie si salopeta.

Pasul 1: pregateste suportul pentru montarea vatei bazaltice

Pentru a aplica in mod corect termosistemul, cladirea trebuie sa fie tencuita. Daca fatada a fost tencuita cu ceva timp in urma, verifica-i starea si asigura-te ca nu exista denivelari si nici nu se desprind bucati din ea. Daca identifici denivelari de sub 1 cm, corecteaza-le folosind adeziv pentru vata. Denivelarile mai mari de 1 cm trebuie reparate inainte sa aplici vata. Urmatorul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa cureti cladirea de praf si impuritati.

Pasul 2: Aplica mortar pe placile de vata

Aplica mortarul adeziv pe intreaga suprafata a fiecarei placi de vata. Miscarea de aplicare al mortarului pe placile de vata bazaltica este la fel precum cea de aplicare pe placile de gresie si faianta, adica tras cu pieptanul.

Pasul 3: Aplicarea placilor de vata bazaltica.

Pe peretele uscat si curat, ataseaza profilul de baza. Fixeaza placile de vata minerala bazaltica pe zid pornind de jos in sus, decalat, in randuri orizontale, pentru a le imbina, fara insa a intersecta imbinarile acestora. Aplicarea decalata evita formarea rosturilor in plan vertical. Folosind dreptarul, niveleaza placile dupa ce le-ai fixat, asigurand astfel o montare corecta a termosistemului.

De stiut

  • Daca profilul structurii iti permite, ataseaza placile de vata minerala intregi. In cazul in care trebuie sa le tai, poti utiliza resturile de placi doar daca latimea lor este mai mare de 150 mm.
  • Pentru umplerea deschiderilor, placile trebuie sa fie amplasate astfel incat intersectia imbinarilor sa nu fie la mai putin de 150 mm de la colturile acestor deschizaturi.
  • La colturi, placile de vata bazaltica trebuie fixate in asa fel incat imbinarile sa alterneze.

Pasul 4: Introducerea dublurilor

Folosind o bormasina, realizeaza gaurile in care vei introduce diblurile care au rolul sa asigure stabilitatea placilor. Fiecare gaura trebuie facuta perpendicular pe suprafata. Dupa fixarea diblurilor, introdu-le pana la capat cu ajutorul unui ciocan de cauciuc si acopera-le cu un dop de vata minerala. In general, diblurile de ancorare ar trebui sa fie pozitionate atat aproape de colturi, cat si pe suprafata placilor de vata bazaltica.

Pasul 5: Indeparteaza vata minerala din dreptul golurilor peretilor

​​​​​​​

Pasul 6: Aplicarea mortarului, plasei de fibra de sticla, amorsei si a tencuielii decorative

Aplica un strat intaritor de mortar adeziv peste placile de vata. Apoi, fixeaza cu atentie plasa de armare din fibra de sticla, sustinuta de coltari. Intinde un alt strat de mortar adeziv peste plasa pentru a o fixa corespunzator. Niveleaza ultimul strat cu dreptarul, pregatind astfel peretele pentru tencuiala decorativa. Aplica amorsa si incheie procesul prin aplicarea unui strat de tencuiala decorativa.